+47 23 96 65 96
Søk

Afrikas dyr & "The Big 5"

NYATI Safari Lodge kommer du helt tett på Afrikas dyr. Her får du en liten forsmak på, hva som venter deg. Du kan være heldig og se alle disse imponerende dyrene fra din egen terrasse i NYATI Safari Lodge, eller møte dem på safariturene våre i hhv. Kruger National Park og på vårt eget "Big 5" viltreservat på ca. 10.000 ha.

"The Big Five"

Afrika har verdens største og mest varierende bestand av ville dyr. Her i det sydlige Afrika har du optimale betingelser for å oppleve de ville dyr i deres naturlige miljø. Hvis du er heldig, opplever du ”The Big 5”, som er en gammel jaktbetegnelse for elefant, bøffel, løve, leopard og nesehorn. Hvorfor er store dyr som giraff og flodhest ikke med, tenker du kanskje. For de er da i den grad store. Svaret er, at uttrykket ”The Big 5” ikke handler om størrelse men om, hvor vanskelig dyrene er at nedlegge, og hvor farlige de er å jakte. Du kan møte "The Big 5" på NYATIs egen eiendom, som er en del av Kruger National Park.

Den afrikanske elefant

Den afrikanske elefant er verdens største land dyr. Den måler 3-4 meter over skuldrene og veier mellom 3.000 og 7.500 kg. Ved fødselen veier ungene kun ca. 100 kg. Elefanten spiser opp til 300 kg gress, grener og busker hver dag, og den lever både på savannen og i skogen. De store dyrene lever typisk i familier med 10-11 medlemmer bestående av en hunnelefant pluss hennes barn og barnebarn. Hanner forlater flokken, når de etter 11-12 år blir kjønnsmodne, og hannene lever enten alene eller i ungkarsflokker. Den voksne elefant har en knapp 2 meter lang snabel, som består av muskler, blodkar, nerver – og to parallelle nesebors rør. Snabelen bliver brukt til å drikke, snuse, føle, gripe og slå. De store ører bliver brukt som vifte til å regulere varmen, fordi huden omkring ørene er ganske tynn i forhold til den 3 cm. tykke huden, som elefanten har på ryggen og hodet. Både hanner og hunner har støttenner, som vokser hele livet og blir brukt som våpen og til å grave.

Bøffelen

Savannens store okse kan veie opp til 800 kg og er dermed dobbelt så stor som en dansk slaktekalv. På grunn av størrelsen har bøffelen ikke så mange fiender – bortsett fra løver og mennesker. Bøfler lever tett på en flod eller et vannhull. Både fordi de har bruk for drikkevand, men også fordi de ruller seg i gjørma. Når gjørma tørker inn, kan de nemlig gni seg på trærne og på den måten få klegg og andre smådyr fjernet fra huden. Bøffelene er lettere å få øye på, da de lever i flokker på ca. 30-50 dyr. Hanner og hunner lever sammen, og de er kjent for deres ville temperament.

Løven

Dyrenes konge er et av de mest brukte og gjenkjennelige dyresymboler. Ikke minst hannløven med sin manke, som er unik blant kattedyr. Jo større og mørkere manke, jo sunnere og sterkere er hannløven. Derfor velger hunnløvene make etter manken. Løvens farge varierer fra lysebrun, gulbrun, rødlig og mørk okker. Haledusken er svart, og løven er det eneste kattedyr, som har denne duske- halen. Løver lever i flokker med en gruppe beslektede hunner, deres unger og en liten gruppe voksne hanner. En fullvoksen hann veier 150-250 kg og en hunn 120-180 kg, og deres skulderhøyde er hhv. 123 cm. og 107 cm. I naturen lever løvene i 10 – 14 år.

Leoparden

Navnet leopard stammer fra det gamle greske språk. Man trodde, at leoparden var en blanding av en løve (leo) og en panter (pardos på gresk). Leoparden er en av det sørlige Afrikas beste jegere, fordi den både er hurtig og fordi den prikkede kamuflasje -pelsen smelter sammen med naturen, så den kan snike seg helt inn på sitt bytte, før den blir oppdaget. Hunnene veier 30-70 kg og hannene veier 50-80 kg. Skulderhøyden er hos begge kjønn 50-80 cm., men mens hunnene er 175-200 cm. lange, kan hannene bli 180-250 cm. Leoparden er meget tilpassningsdyktig og kan leve i både regnskog, fjell og ørken. Den er ikke flokkdyr men lever alene innenfor sitt territorium, som den markerer med urin. Kun i de 6-7 dager, hvor hunnen er parringsparat, lukker hun en han inn i sitt liv, og hun oppfostrer selv ungene sine, som blir hos moren i ca. to år.

Nesehornet

Dette kjempe pattedyret veier mellom 1 og 2 tonn, og på grunn av sin størrelse er mennesket nesehornets eneste fiende. I det sørlige Afrika finnes to slags nesehorn: Det hvite og det sorte. I virkeligheten er begge typer grå. Det hvite nesehorn har fått sitt navn, fordi den har en bred snute. På afrikansk heter bred ”weit” – som altså er blitt til white/hvit. I motsetning til dette har det spissnutede nesehorn fått navnet ”sort”. Det sorte nesehorns snute er spiss og fungerer nærmest som en slags snabel, som kan plukke blader og kvister fra trær og busker. Begge typer nesehorn har de karakteristiske to horn, som sitter fast i huden men kan slås av under slagsmål. Selv om nesehornet er et kjempe dyr, kan det nå en hastighet på 45-50 km/t. Som regel ferdes nesehornet alene – kun beslektede hunner og deres unger lever av og til sammen i en kort periode.

Flere store dyr

I tillegg til ”The Big 5” lever det mange andre ville dyr i bushen, på savannen og i gresskogene her i det sørlige Afrika. Du kan ikke unngå å få øye på verdens høyeste dyr, giraffen, som har tilpasset sin hals, så den kan nå føde i 5-6 meters høyde, hvor andre planteetere ikke kan nå. Hanner blir i gjennomsnitt 5,3 meter høye, mens hunner blir 4,3 meter. Tross sin høyde veier de kun hhv. 1.100 kg og 700 kg i gjennomsnitt. Giraffene skritter rundt i passgang eller galopperer med opp til 55 km/t, og de ferdes normalt i flokker.

Et av de andre markante og kjente dyr er sebraen, som også ferdes i flokk. Det er opp til ca. 16 medlemmer i en sebrafamilie, som består av en hingst, et antall hopper og deres føll. Så snart en hingst blir kjønnsmoden, blir den jaget ut av flokken og lever alene eller sammen med andre ungkarer, inntil han får ”kidnappet” en ung hoppe fra en annen flokk og kan etablere sin egen familie.

Her i det sørlige Afrika bor også verdens raskeste landdyr, geparden, som kan løpe med en hastighet på helt opp til 120 km/t. Derfor jakter den annerledes enn alle andre kattedyr, som sniker seg inn på deres bytte. Geparden setter ganske enkelt i gang å løpe og løper til det tar bytte igjen. Når den har kommet opp på siden at byttet, spender den ben, så byttet faller. Den raske katten veier kun mellom 40 og 64 kg, og karakteristisk er den opp til 85 cm. lange halen, som geparden bruker til å skifte retning, mens den løper.

På de fleste safariturer i det sørlige Afrika møter du også gnuer, antiloper og hyener. Gnuen ligner med sin manke og horn en krysning av okse, hest og bøffel. Antiloper finnes i flere varianter, hvor særlig den store afrikanske antilope Impalaen, som veier 50-80 kg og er utbredt på savannen og i de åpne skogområder. Hyenene finnes med både striper, flekker og i ensfarget brun. Felles for alle typer er det karakteristiske hylet og evne deres til at lukte åtsler på mange kilometers avstand.

Også til vanns kan du oppleve ville dyr. Elvene har et rikt dyreliv, og de best kjente er helt sikkert flodhesten og krokodillen. Mange tror feilaktig, at krokodillen er den farligste av de to. Men nei – rent faktisk er flodhesten det dyret, som årlig dreper flest mennesker her i det sørlige Afrika. Den kan åpne gapet 120 cm og har et voldsomt bitt med sine lange, skarpe tenner. Hjørnetennene i undermunnen kan bli ½ meter, og den kan bite en krokodille på 3 meter i to. Hannene veier 1.600 – 3.200 kg og hunnene 650-2.300 kg. Øyne, ører og nesebor er praktisk plassert oppå hodet, så flodhesten kan puste, selv om den ligger i vannet. Når flodhesten er på land, blir den lyserød, fordi den utskiller en rød veske, som beskytter mot sol og uttørring. Om natten går flodhesten på land, og på sine tynne, korte ben går den helt opp til 10 km for å finne de ca. 40 kg gress, som dekker dens behov for mat.

Krokodiller er veldig udbredt her i det sørlige Afrika. Den største er Nilkrokodillen, som kan bli opp til 6 meter. Krokodillen er akkurat som flodhesten tilpasset livet under vannet. Neseborene sitter helt oven på spissen av den lange snuten, så dyrene kan puste nesten uten å bryte vannoverflaten. På grunn av noen snedige klapper ved gane og tunge kan krokodillen ha munnen full av vann uten, at det kommer vann i lunger eller tarm. Og når krokodillen dykker ned under vannet, lukker neseborene automatisk. Krokodiller spiser animalsk føde og jakter hele natten. Om dagen kryper de ofte opp på elvebredden for å sole seg. Hvis du tror, du hører froskene i elven, er det sikkert krokodilleunger. Ellers er krokodiller veldig stille, og det kan gå flere måneder, uten at de bruker stemmen sin.

Det sørlige Afrika er ikke kun et eldorado for alle, som elsker storvilt. Området er nemlig også ekstremt rikt på fugler. Alene i Kruger Nationalpark i Sør-Afrika kan du oppleve hele 500 fuglearter.

Den beste måten å oppleve alle dyrene er å følges med en ranger. De lokale rangers er trente i å lese dyrenes språk. En knekt kvist, restene av et åtsel, ekskrementer eller et fotavtrykk røper dyrenes ferd. Elefanten etterlater f. eks et fotspor på 50 cm i høyden, det hvite nesehornet har str. 30-cm i sko tett fulgt av flodhesten, som setter et fotspor på 28 cm. Giraffen har tross sin høyde kun 20 cm hover, og dyrenes konge og hans løvinne har et poteavtrykk på 14 cm.

Bestill reise
Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 21 61 16 21 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send

Søk i NYATI

Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.