23 96 65 96
Søk

Botswana

Botswana er et fantastisk land å dra på safari i og er kjent for sine mange nasjonalparker, deriblant Chobe National Park, samt Okavangodeltaet, som er verdens største innlandsdelta med en unik flora og fauna. Kalahariørkenen dekker 66 % av Botswana, og 17 % av landet er nasjonalparker.

Chobe National Park

Chobe National Park ligger helt nord i Botswana og grenser mot Namibia, Zambia og Zimbabwe. Den ligger også kun 80 kilometer fra Victoria Falls. Chobe ble opprettet i 1968, er 11 700 km² stor og har Botswanas største variasjon av ville dyr. Ikke minst langs Chobe-elven, hvor dyrene kommer for å drikke. Det er også her langs elven at man kan se de tydeligste sporene etter parkens elefanter.

Hele 85 000 elefanter lever nomadiske liv i Chobe, og elefantene samles i imponerende store flokker i både den våte og den tørre årstiden. Som ledet av en indre klokke kommer elefantene til samme tid langs sine faste tråkk for å slukke tørsten i Chobe-elven. Her kan du se dem drikke, plaske omkring og kose seg i gjørma. Chobe er perfekt for både elvesafari og landsafari i åpen bil. I tillegg til elefanter får du som regel oppleve sjiraffer, bøfler, impalaer, løver, leoparder, hyener, sebraer, flodhester, krokodiller og mengder av fugler.

Byen Kasane ligger ved den nordøstlige grensen av Chobe nasjonalpark, og byens gode veiforbindelser gjør den til et populært startpunkt for turister som vil besøke nasjonalparken, Okavangodeltaet og Victoria Falls.

Det er best å besøke Kasane og Chobe National Park i den tørre sesongen som går fra mai til oktober. Det regner svært lite i denne perioden på året, dagtemperaturen er på 25–35 grader og som regel skinner solen fra en skyfri himmel. Vær imidlertid oppmerksom på at selv om dagtemperaturene er behagelige, kan nettene være overraskende kalde, med temperaturer på 6–19 grader, spesielt fra juni til august. Til gjengjeld er det lett å få øye på dyrene siden bushen er tørr.

Fra september begynner varmen og fuktigheten å stige, og om du reiser i oktober, er det viktig å tenke på at temperaturene kan komme opp i 40 grader i skyggen. Den mest utfordrende tiden å reise i Chobe på, er i regntiden som varer fra november til april. Da ligger dagtemperaturen på 25–35 grader, og regnet kommer som korte og heftige ettermiddagsbyger. I denne perioden er det også ofte voldsomme tordenbyger. Januar og februar er de våteste månedene, og da er det ikke uvanlig at deler av parken blir utilgjengelig.

Okavangodeltaet

Maun er “hovedstaden” i den nordøstlige delen av Botswana og fungerer som utgangspunkt for de fleste turer til Okavangodeltaet. Det beste tidspunktet å besøke Maun og Okavangodeltaet på, er i de tørre vintermånedene (mai–oktober). Da er dagene varme og skyfrie, dagtemperaturen ligger på 25–35 grader og det er nesten ingen nedbør. Nettene kan ofte være kalde i denne perioden med temperaturer på 8–18 grader.

Fra november til april kan det være svært varmt. Om dagen kan temperaturen ligge på 30–35 grader, mens nattemperaturen ligger på 15–19 grader. Det er regntid fra desember til februar, noe som gjør enkelte av veiene i deltaet uframkommelige. Sollyset i Maun er svært sterkt og reflekteres tilbake fra det hvite støvet. Det er derfor helt nødvendig å bruke solbriller for å unngå skader à la snøblindhet.

Praktisk informasjon

Geografi

Botswana grenser opp til Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimbabwe. Mot sør dominerer Kalahariørkenen, som dekker to tredjedeler av Botswana. Mot nordvest finner du det 15 000 km2 store innlandsdeltaet Okavango, som er verdens største. Mot nord ligger den store Makgadikgadi-saltsletten. Nasjonalparker utgjør til sammen 17 % av landets areal, som er på totalt 581 730 km2. Hovedstaden heter Gaborone og har i overkant av 200 000 innbyggere.

Befolkning

Det bor cirka 2 millioner mennesker i Botswana, hvorav kun 1 % er av europeisk opprinnelse. 79 % er tswana og resten tilhører andre lokale folkegrupper. 29 % er protestanter, 11,8 % afrikanske kristne, 9,4 % katolikker, mens den siste halvdelen av befolkningen tilhører etniske religioner.

Historie

På grunn av sin beliggenhet i hjertet av det sørlige Afrika har både nederlandske og britiske kolonisatorer benyttet landet som transportvei mellom nord og sør. Landet var tidligere et britisk protektorat og het Bechuanaland, men da det ble en selvstendig republikk i 1966, ble navnet endret til Botswana. En gang i tiden var landet et av Afrikas fattigste, men siden har Botswana utviklet seg kraftig og har blitt en av Afrikas raskest voksende økonomier med en rimelig levestandard.

Språk

Landet offisielle språk er engelsk, men morsmålet for størstedelen av befolkningen er bantuspråket setswana.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Botswana er + 1 time ved norsk vintertid. Ingen ved norsk sommertid.

Visum

Du kan fritt reise inn i Botswana uten visum og bli i landet i maksimum tre måneder. Husk at passet ditt må være gyldig i seks måneder etter hjemreisedatoen. Du kan lese mer om visum- og innreisebestemmelser på UDs reiseinformasjon.

Valuta

Valutaen heter Pula. 1 pula = 100 thebe. Sjekk f.eks. Valutakalkulator for oppdatert kurs.

Vaksinasjoner

Du må ha blitt vaksinert mot stivkrampe og difteri i løpet av de siste 10 årene. I tillegg må du være vaksinert mot hepatitt A (én injeksjon beskytter i ett år, og med ny vaksinering i løpet av 6–12 måneder oppnår du beskyttelse i 30 år). Deler av Botswana er malariaområde. Kontakt derfor fastlegen din eller vaksinasjonsmyndighetene senest en måned før avreise for å få forebyggende behandling om nødvendig. Du kan lese mer om vaksinasjoner på Folkehelseinstituttets reiseråd.

Drikkevann

Vi fraråder å drikke vann fra springen. Drikk alltid flaskevann.

Telefon

Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på de fleste større hoteller. Skandinaviske mobiltelefoner fungerer også bra og er ofte å foretrekke.

Strøm

220V AC. Stikkontaktene har en annen utforming enn norske. På de fleste hoteller kan du låne adaptere i resepsjonen hvis det ikke allerede finnes på rommet.

Driks

Det er alminnelig å legge på opp til 10 % til regningen, hvis du har vært godt tilfreds med betjeningen på restauranter og hoteller.

Tips

Ikke bruk kamuflasjeklær, det er forbudt i Botswana.

Klima

Det er vinter i Botswana fra slutten av mai til og med august. Det betyr klare, varme og solrike dager med omkring 25 grader på dagtid. Om natten kan temperaturen falle til under 5 grader. I sommerperioden, som varer fra september til april, blir dagtemperaturen gjerne over 35 grader. Siden det samtidig regner mest i denne perioden, føles det ekstra varmt. Det regner spesielt mye i området omkring Okavangodeltaet. I januar og februar faller det i gjennomsnitt over 100 mm nedbør per måned.

Klimatabell Chobe National Park, Botswana

Dagtemperatur
Nattemperatur
Sjanse for sol
Sjanse for regn
Januar
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 22 °C
22 °C
Sjanse for sol: 15%
15%
Sjanse for regn: 17%
17%
Februar
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Sjanse for sol: 11%
11%
Sjanse for regn: 11%
11%
Mars
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Sjanse for sol: 19%
19%
Sjanse for regn: 7%
7%
April
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 21 °C
21 °C
Sjanse for sol: 33%
33%
Sjanse for regn: 4%
4%
Mai
Dagtemperatur: 26
26 °C
Nattemperatur: 19 °C
19 °C
Sjanse for sol: 47%
47%
Sjanse for regn: 0%
0%
Juni
Dagtemperatur: 24
24 °C
Nattemperatur: 16 °C
16 °C
Sjanse for sol: 50%
50%
Sjanse for regn: 0%
0%
Juli
Dagtemperatur: 23
23 °C
Nattemperatur: 17 °C
17 °C
Sjanse for sol: 60%
60%
Sjanse for regn: 0%
0%
August
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 19 °C
19 °C
Sjanse for sol: 71%
71%
Sjanse for regn: 0%
0%
September
Dagtemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 24 °C
24 °C
Sjanse for sol: 84%
84%
Sjanse for regn: 0%
0%
Oktober
Dagtemperatur: 33
33 °C
Nattemperatur: 27 °C
27 °C
Sjanse for sol: 60%
60%
Sjanse for regn: 1%
1%
November
Dagtemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 25 °C
25 °C
Sjanse for sol: 23%
23%
Sjanse for regn: 12%
12%
Desember
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Sjanse for sol: 12%
12%
Sjanse for regn: 15%
15%

Kart Botswana

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.