+47 23 96 65 96
Søk

Mosambik

I Mosambik kan du oppleve det autentiske Afrika og nyte livet på noen av de beste strendene du noensinne har sett. Landet er en spennende fusjon av portugisisk, indisk, arabisk og naturligvis afrikansk, og dette kommer til uttrykk både i landets kjøkken og kultur. Hovedattraksjonen er den 2500 kilometer lange kystlinjen, hvor du finner noen av Afrikas absolutt beste strender. Her finner du krystallklart vann, fargerike korallrev, en unik flora og fauna og barnevennlige paradisstrender, og du kan oppleve dykking og dyphavsfiske i verdensklasse.

Organisasjonen Conservation International Foundation har utpekt kanalen mellom Mosambik og Madagaskar som et av områdene i verden med størst biologisk mangfold, og øyriket Bazaruto har status som nasjonalpark på grunn av sine mange små tropeøyer og sandbanker som er i stadig forandring.

Nasjonalparken på San Sebastian-halvøya mellom Indiahavet og Bazaruto-øyriket er på 30 000 ha og ligger i et av verdens best bevarte naturområder. Siden parken består av både tidevanns-mudderbanker, ferskvannssjøer, et enormt elvedelta, saltvannssumpmark, mangrover og store bushområder, finner du en helt unik flora og fauna her – i tillegg til hvite sandstrender.

Du kan f.eks. bo i Vilanculos kystreservat, som er et av områdene i verden med størst biologisk mangfold, både på land og under vann. Her finnes det hele 180 fuglearter – alt fra flamingoer og pelikaner til truede arter som sadelnebbstork og mangroveisfugl. Under havoverflaten kan du oppleve en fullstendig uberørt, fargerik og ubeskrivelig vakker undervannsverden med over 800 tropiske fiskearter, krystallklart vann og fargerike korallrev. Her kan du møte både hvaler, delfiner og til og med den sjeldne sjøkua. Siden hele området er fredet er det et av sjøkuas foretrukne yngleplasser i Indiahavet.

Praktisk informasjon

Geografi

Mosambik ligger i det sørlige Afrika, mellom Tanzania og Sør-Afrika. Landet har en 2500 kilometer lang kystlinje mot Indiahavet. Mosambiks samlede areal er 802 000 km2, noe som omtrent tilsvarer Norge og Sverige til sammen. Hovedstaden heter Maputo, og her bor det cirka 1 millioner innbyggere. Den nest største byen er Beira med drøyt 300 000 og på tredjeplass kommer Nampula med omtrent 250 000 innbyggere.

Befolkning

Mosambik har cirka 21 millioner innbyggere, hvorav omtrent halvparten er under 15 år. Gjennomsnittlig levealder er 52 år. 99 % er afrikanere fra stammene makhuwa, tsonga, lomwe og sena, og kun 1 % er av europeisk avstamning. Halvparten av alle innbyggerne bekjenner seg til afrikanske religioner og andre trosretninger, 30 % er kristne og 20 % er muslimer.

Historie

Mosambik er en parlamentarisk republikk. Etter mer enn 500 år som portugisisk koloni ble landet selvstendig i 1975, som et av de siste landene i Afrika. Portugiserne hadde tjent penger på eksport av gull, elfenben og slaver, men da Mosambik ble uavhengig, var det et av de fattigste landene i verden og over 90 % av befolkningen var analfabeter. I 1977 brøt det ut borgerkrig som førte til at det meste av landets infrastruktur brøt sammen, og nesten alt var fullstendig ødelagt da borgerkrigen sluttet i 1992.

Språk

Det offisielle språk er portugisisk. Utover dette snakker man 13 lokale språk: Emakhuwa, Xitsonga, Ciyao, Cisena, Cishona, Eschuwabo, Cinyanja, Xironga, Schimaconde, Cinyungue, Cicopi, Bitonga, Kiswahili.

Tidsforskjell

+ 1 time ved norsk vintertid. Ingen ved norsk sommertid.

Visum

Mosambikiske myndigheter har gitt beskjed om at man ikke lenger vil få kjøpt visum ved flyplassen uten en særskilt invitasjon fra immigrasjonsmyndighetene i landet. Reiser du som norsk statsborger, anbefales det på det sterkeste at du søker om visum på forhånd gjennom den mosambikiske ambassaden i Stockholm. Du finner mer informasjon om søknadsprosessen på deres nettsider. Passet ditt må være gyldig i minst seks måneder etter innreise og ha minst seks tomme sider. Nødpass aksepteres som regel ved inn- og utreise, vi gjør imidlertid oppmerksom på at nødpass ikke kan benyttes ved reiser til eller via Sør-Afrika. Du kan lese mer om visum- og innreisebestemmelser på UDs reiseinformasjon.

Valuta

Valutaen heter mosambikisk metical (MZM). 1 MZM = 100 centavos. Sjekk f.eks. Valutakalkulator for oppdatert kurs. Du kan betale med ZAR de fleste steder, og i alle større banker kan du veksle fra ZAR til USD og lokal valuta. Vi anbefaler at du tar med deg USD i små sedler.

Vaksinasjoner

Du må vaksinere deg før reisen til Mosambik, så husk å kontakte fastlegen din i god tid. Mosambik er malariaområde, derfor anbefaler vi at du kontakter fastlegen din eller vaksinasjonsmyndighetene for mer informasjon om malariaforebygging. I tillegg anbefaler vi at du vaksinerer deg mot smittsom hepatitt (gammaglobulin/Havrix), og du skal ha blitt vaksinert mot stivkrampe/difteri i løpet av de siste 10 årene. Et godt supplement er myggmiddelet Autan, som du kan kjøpe på apoteket. Alternativt kan du bruke et av de sterkere preparatene med DEET som selges på apoteket og på europeiske flyplasser. Du kan lese mer om vaksinasjoner på Folkehelseinstituttets reiseråd.

Drikkevann

Vi fraråder å drikke vann fra springen. Drikk alltid flaskevann.

Telefon

Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på de fleste større hoteller. Skandinaviske mobiltelefoner fungerer også bra og er ofte å foretrekke.

Strøm

220V AC. Stikkontaktene har en annen utforming enn norske. På de fleste hoteller kan du låne adaptere i resepsjonen hvis det ikke allerede finnes på rommet.

Driks

Det er vanlig å drikse i Mosambik. Legg til cirka 10 % på regningen om du er tilfreds med betjeningen på hoteller og restauranter.

Klima

Sol fra skyfri himmel og 30 grader i skyggen. Det burde være en værmelding som tilfredsstiller enhver nordboer som oppholder seg på de skandinaviske breddegrader og hungrer etter sol og varme. Mosambik er et strandparadis – og det lever været opp til.

Sommeren i Mosambik varer fra oktober til mars, med dagtemperaturer på 28–33 grader og varme netter med temperaturer på mellom 18 og 24 grader. Det regner en del i løpet av sommermånedene, og da spesielt i januar, februar og mars, når det på enkelte steder kan komme opptil 200 mm nedbør i måneden. Vinteren varer fra april til september, og da regner det lite. Været kan sammenlignes med en fantastisk skandinavisk sommer, hvor dagtemperaturen ligger på 25–30 grader. Om natten ligger temperaturen på 18–20 grader, og den faller aldri under 15 grader.

I Indiahavet er det jevnlig sykloner, og det kan gi storm og kraftig regn fra januar–mars. Det er sjelden at syklonene rammer selve Mosambik.

Klimatabell Bazaruto, Mosambik

Dagtemperatur
Nattemperatur
Soltimer per dag
Nedbør (gjennomsnitt per måned)
Badetemperatur
Januar
Dagtemperatur: 31
31 °C
Nattemperatur: 24 °C
24 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 150 mm
150 mm
Badetemperatur: 27 °C
27 °C
Februar
Dagtemperatur: 31
31 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 160 mm
160 mm
Badetemperatur: 27 °C
27 °C
Mars
Dagtemperatur: 31
31 °C
Nattemperatur: 22 °C
22 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 80 mm
80 mm
Badetemperatur: 26 °C
26 °C
April
Dagtemperatur: 29
29 °C
Nattemperatur: 20 °C
20 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 42 mm
42 mm
Badetemperatur: 25 °C
25 °C
Mai
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 18 °C
18 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 35 mm
35 mm
Badetemperatur: 24 °C
24 °C
Juni
Dagtemperatur: 25
25 °C
Nattemperatur: 15 °C
15 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 25 mm
25 mm
Badetemperatur: 23 °C
23 °C
Juli
Dagtemperatur: 25
25 °C
Nattemperatur: 15 °C
15 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 18 mm
18 mm
Badetemperatur: 23 °C
23 °C
August
Dagtemperatur: 26
26 °C
Nattemperatur: 16 °C
16 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 24 mm
24 mm
Badetemperatur: 23 °C
23 °C
September
Dagtemperatur: 27
27 °C
Nattemperatur: 18 °C
18 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 8 mm
8 mm
Badetemperatur: 23 °C
23 °C
Oktober
Dagtemperatur: 28
28 °C
Nattemperatur: 20 °C
20 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 40 mm
40 mm
Badetemperatur: 23 °C
23 °C
November
Dagtemperatur: 29
29 °C
Nattemperatur: 23 °C
23 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 58 mm
58 mm
Badetemperatur: 24 °C
24 °C
Desember
Dagtemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 24 °C
24 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 138 mm
138 mm
Badetemperatur: 25 °C
25 °C

Kart Mosambik

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.