23 96 65 96
Søk

Sør-Afrika

Sør-Afrika kjennetegnes av mangfold og store kontraster. På grunn av sine mange fasetter omtales landet ofte som “en hel verden samlet i ett land”. Sør-Afrika har alt hva hjertet begjærer av en perfekt ferie: Kruger National Park på hele 21 000 km2 med naturlig bush hvor verdens største konsentrasjon av ville dyr lever fritt i sitt rette element. Kilometer på kilometer med hvite strender, brusende bølger og surfere. Fargerike vinmarker, og romantiske vingårder i Cape-Dutch-stil. Nelson Mandelas fengselsøy. Og spennende storbyer – ikke minst Cape Town på kontinentets sørspiss, hvor havnefronten er full av liv, skalldyrsrestauranter og utendørsbarer hvor det spilles jazz-fusion.

I Sør-Afrika kan du oppleve alt fra en flokk løvinner som dovner seg i solskinnet, til en flokk trendy venninner på shopping i Cape Town. Et opphold på NYATI Safari Lodge kan gjerne kombineres med flere tilleggsreiser som viser en annen side av Sør-Afrika. Se for eksempel vår kombinasjonsreise til Cape Town, Vinlandet eller Garden Route.

Sør-Afrikas høydepunkter

Kruger National Park

Kruger National Park er den største og mest berømte nasjonalparken i det sørlige Afrika. Dette er rett og slett et av de aller beste stedene i verden for deg som ønsker å oppleve ville dyr i sitt naturlige miljø. På en safarireise i Sør-Afrika er et besøk i Krugerparken nærmest obligatorisk. Kruger National Park byr på det største mangfoldet av dyr, og her er det store sjanser for at du får oppleve “The Big 5”, altså løven, leoparden, neshornet, bøffelen og elefanten. NYATI Safari er en av få lokale safarioperatører som har lov til å kjøre sine egne biler inne i Krugerparken. Dermed kan vi gi våre gjester den aller beste komfort. Klikk her for å lese mer om Kruger National Park.

Vinområdet

Sørafrikanske viner er populære mange steder i verden, og det sørafrikanske vinområdet er like vakkert som vinene er gode. Det er en storartet opplevelse å reise gjennom vinområdets historie og landskap. Her får du muligheten til å smake på de mange berømte vinene og delikatessene.

Sør-Afrika er verdensberømt for vinene sine. Nå kan du nyte vinområdets vakre natur, herlige viner, fantastiske mat og romantiske vingårder, hvor det lages både vin, musserende vin, likør og portvin. Toppvalgene er gårdene Thelema, Fairview, Vergelegen og Hartenberg. Vinruten Stellenbosch, som er oppkalt etter vinhovedstaden og universitetsbyen Stellenbosch, teller over 200 vingårder.

Lengste vinrute er Route 62 på hele 850 kilometer, og overalt er det fristende delikatesser: Sjokoladesmaking, eksotisk strutsefilet, springbukk-carpaccio, herlige osteanretninger og eventyrlige 5-stjernersrestauranter. Bo et par dager på et vinslott, eller ta deg en svipptur innom vinområdet mens du er i Cape Town.

Klima i Kapp-provinsen

Kapp-provinsen har en årlig gjennomsnittstemperatur på 16,5 grader. Her på sørspissen av kontinentet er det middelhavsklima, med sommertemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, utallige solskinnstimer og lune kvelder. Resten av året er det noe kaldere.

I vintermånedene (juni–august) kan temperaturen komme ned i 7–8 grader på det laveste. Hver fjerde til femte dag passerer det et frontsystem som kan ha med seg regn. Resten av tiden kan du forvente solskinn. Dagtemperaturen er 15–22 grader, mens nettene er kjølige. Juli er den kaldeste måneden og minner om mai i Skandinavia.

Cape Town

Cape Town er en av verdens vakreste storbyer. Dessuten var det her et viktig kapittel i verdens historie utspilte seg. Byen er det perfekte stedet for opplevelser og avkobling.

Sør-Afrikas eldste by er full av sjel, sjarm og skjønnhet. Det 1000 meter høye Taffelfjellet, som flankeres av Devil’s Head og Signal Hill, er et landemerke i storbyen med sine 3,5 millioner innbyggere. Opplev livlige Waterfront. Se 300 fiskearter i Two Oceans Aquarium. Få fri sikt i alle retninger fra toppen av Taffelfjellet. Spis på ekstraordinære restauranter. Få omvisning i Sør-Afrikas eldste byggverk, Castle of Good Hope. Slipp shoppegleden løs i handlesentre og -gater. Ta en båt til pingvinkolonien på Boulders Beach. Dra på rundtur i havneområdet eller på hvalsafari. Besøk Robben Island og Mandelas fangecelle, og bli kjent med Sør-Afrikas historie på en spennende byvandring.

Klima i Cape Town

Her på sørspissen av kontinentet er det middelhavsklima, med sommertemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, utallige solskinnstimer og lune kvelder. Resten av året er det litt kaldere.

I vintermånedene (juni–august) kan temperaturen komme ned i 7–8 grader på det laveste. Hver fjerde til femte dag passerer det et frontsystem som kan ha med seg regn. De andre dagene kan du forvente solskinn. Dagtemperaturen er 15–22 grader, mens nettene er kjølige. Juli er den kaldeste måneden og minner om mai i Skandinavia.

Garden Route

Kystlinjen langs Indiahavet er en av Sør-Afrikas helt store attraksjoner på grunn av den spektakulære floraen og faunaen langs hele den 240 kilometer lange panoramaruten.

Kyststrekningen mellom Mossel Bay og Tsitsikammaskogen kalles “Garden Route”. Det er en 240 kilometer lang forreven kystlinje som er flankert av regnskog, blå laguner, sagtakkede fjelltopper og fynbos-vegetasjon i flotte farger. Høye fjellkjeder, vakre pass, dype skoger og innbydende strender – pluss massevis av aktiviteter for både voksne og barn. Du kan for eksempel kikke på strutser i Oudtshoorn, tøffe av sted med et flott damptog fra George til Mossel Bay eller la deg underholde av delfiner og hvaler langs kysten.

Du kan også dra på vandretur innover i landet, for eksempel til elven Goutris, eller nyte livet i den bilfrie badebyen Victoria Bay. Og gå ikke glipp av de 250 000 år gamle dryppsteinshulene Cango Caves. Besøk dyreparkene Buffelsdrift Game Lodge og Knysna Elephant Park, hvor du får mulighet til å klappe, mate og klø de store dyrene bak øret. Du kan også leke med aper i Monkeyland, og få fugler fra hele verden til å spise av hånden din i Birds of Eden.

Klima omkring Garden Route

Kapp-provinsen har en årlig gjennomsnittstemperatur på 16,5 grader. Her på sørspissen av kontinentet er det middelhavsklima, med sommertemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, utallige solskinnstimer og lune kvelder. Resten av året er det litt kaldere.

I vintermånedene (juni–august) kan temperaturen komme ned i 7–8 grader på det laveste. Hver fjerde til femte dag passerer det et frontsystem som kan ha med seg regn. De andre dagene kan du forvente solskinn. Dagtemperaturen er 15–22 grader, mens nettene er kjølige. Juli er den kaldeste måneden og minner om mai i Skandinavia.

Johannesburg

Johannesburg er Sør-Afrikas tettest befolkede by og økonomiske sentrum. Det er en pulserende storby med multinasjonale virksomheter, fantastiske restauranter og gode shoppingmuligheter. Byen er ingen turisthovedstad, men er fin å besøke et par dager for å sjekke ut byens teatre, musikkscener og museer, inkludert Market Theatre, jazzklubbene Bassline og The Blues Room, det tidligere fengselet Constitution Hill, Museum Africa og Apartheidmuseet. Besøk også gjerne det store shoppingsenteret i Sandton, Maponyane Mall i Soweto og lørdagsloppemarkedet i Newton.

Klima i Johannesburg

Johannesburg ligger 1694 meter over havet. Her kan det regne om sommeren, men generelt byr byen på gunstige værforhold året rundt. Vår og sommer (september-mars) er dagene behagelig varme med temperaturer på 17–30 grader. Kveldene er kjølige, ofte med spektakulære tordenbyger mot slutten av ettermiddagen.

Vinteren (april-august) er kjølig, med temperaturer på 4–10 grader og risiko for nattefrost. I Pretoria lenger nord er det alltid et par grader varmere, siden byen har en lavere beliggenhet.

Sør-Afrikas forretningssentrum

Hver pol har en motpol, og om Cape Town er Sør-Afrikas ene ytterpol, så er Johannesburg den andre. Skal du starte opp en virksomhet, spare tid og penger og slippe masse frustrasjon, er Johannesburg stedet. Johannesburg, eller Joburg som de lokale sier, er hele kontinentets forretningssentrum og Sør-Afrikas “motor”. Storbyen har akslet rollen som stedet for utvikling og økonomisk vekst Sør-Afrika. Cape Town på den annen side, er stedet hvor livet nytes og penger forbrukes.

Greater Johannesburg og Soweto

Det bor nesten 5 millioner i Johannesburg-området, og befolkningstettheten er størst i Soweto (South Western Townships), hvor 2–4 millioner bor på bare 120 km2. På 1920-tallet ble Soweto etablert som boligområde for områdets svarte gruvearbeidere (Soweto-navnet ble imidlertid ikke tatt i bruk før i 1963). Området har vært i kontinuerlig vekst siden og ble under Soweto-opptøyene 16. juni 1976 symbolet på “svart motstand” mot landets undertrykkende apartheidstyre, som vedvarte helt fram til begynnelsen av 1990-tallet.

Besøke Johannesburg?

Er Johannesburg verdt et besøk? De fleste turister mellomlander kun på Johannesburg flyplass på sin vei til Cape Town sør i landet eller bushen og safarieventyret i Kruger National Park. Men om du skulle ønske å oppleve Johannesburg, kan du danne deg et godt bilde av byen på et par dager. Du bør imidlertid være oppmerksom på byens store problemer med kriminalitet. Førstegangsbesøkende anbefales å delta på organiserte turer i stedet for å bevege seg omkring i byen på egen hånd.

Durban

Durban har et anstrøk av India over seg, takket være de indiske gjestearbeiderne som kom for å jobbe på sukkerplantasjene på 1800-tallet. Her blir du møtt av en sjarmerende og velkrydret kultur – ikke minst gastronomisk – og her finner du også noen av Sør-Afrikas beste badestrender.

Durban er en mangfoldig by full av kontraster. I forstedene Berea og Morningside bor det rike europeere, og her kan du innta en bedre middag på eksklusive restauranter. Du har bydelen KvaMashu, som er en av de fattigste i hele Sør-Afrika. Du har det indiske strøket, hvor det bor etterkommere av de indiske gjestearbeiderne som kom hit i siste halvdel av 1800-tallet for å jobbe på sukkerplantasjene. Og her finner du også den største moskeen sør for ekvator. I selve Durban kan du ta del i den livlige gatehandelen og koble av og bare nyte den flere kilometer lange badestranden, havnen, nattklubbene, restaurantene og musikken.

Klima i Durban

Durban er feriebyen i KwaZulu-Natal-regionen og kan skilte med gjennomsnittlig 320 solskinnsdager i året. De tilsynelatende endeløse sommerne er velgjørende varme, og vinterne er lune og solrike, noe som gjør dette til et yndet badeferiemål. Det kan komme lette regnbyger hele året, men sommeren er den våteste årstiden.

Det kan være en fordel å besøke byen enten på våren eller høsten når det er lavest luftfuktighet og behagelige temperaturer. Temperaturene ligger på 16–25 grader om vinteren (juni til august) og 25–33 grader i sommermånedene (november til mars). Klimaet er subtropisk, med varme, fuktige sommere og milde, frostfrie vintere.

Hermanus

Hermanus er verdens beste destinasjon for landbasert hvalsafari. Her kommer nemlig de store og imponerende hvalene ofte så nær land at du ikke trenger kikkert for å følge med på dem mens de boltrer seg i bølgene.

I hvalhovedstaden Hermanus kan du følge med på hvalene fra land, siden de ofte svømmer helt nær land. Du kan bli med på såkalt landbasert hvalsafari langs den 12 kilometer lange kystlinjen, og underveis er det flere utkikksposter hvor du kan observere de store havpattedyrene i fri utfoldelse. I Hermanus kan du også oppleve havets kriger, hvithaien, som du kan se på nært hold fra et haibur under vann.

Dyrenes svømmeruter avhenger av vær, vind og naturens gang, så derfor er det ikke mulig å si noe om hvor mange hvaler du vil få se. Utover alt det havet har å by på, er selve Hermanus en tiltalende by med gode skalldyrrestauranter, gallerier, strender, museer, shopping samt et naturreservat. Hermanus lever virkelig opp til ryet som en av Sør-Afrikas beste feriebyer.

Klima i Hermanus

Her på sørspissen av kontinentet er det middelhavsklima, med sommertemperaturer (november–mars) på 20–30 grader, utallige solskinnstimer og lune kvelder. Resten av året er det litt kaldere.

I vintermånedene (juni–august) kan temperaturen komme ned i 7–8 grader på det laveste. Hver fjerde til femte dag passerer det et frontsystem som kan ha med seg regn. De andre dagene kan du forvente solskinn. Dagtemperaturen er 15–22 grader, mens nettene er kjølige. Juli er den kaldeste måneden og minner om mai i Skandinavia.

Port Elizabeth

Port Elizabeth minner mest av alt om et lite stykke England som har blitt plassert her i den østlige Kapp-provinsen, som er hjemprovinsen til Mandela. Her kan du lett kombinere storby med badeferie.

Høyt oppe på en åsside over havet ligger Port Elizabeth, byen som føles som et lite stykke England. Den ble grunnlagt av britiske nybyggere i 1820, og den engelske stilen er gjennomgående i både rekkehusene og de sjarmerende hotellene i viktoriansk stil. Port Elizabeth er Sør-Afrikas femte største by med i overkant av én million innbyggere. Tre fjerdedeler bor i fattige bydeler (townships), mens de hvite og nyrike svarte bor trygt i forstadsvillaer. Byens sentrum har en flerkulturell puls skapt av svarte, hvite, indere og kinesere innbyggere. Midt i byen ligger det en sju kilometer lang naturpark, strendene er spektakulære og området rundt byr på nasjonalparker med “The Big 5”, lokale Cape-elefanter og spesielle fjellsebraer.

Klima i Port Elizabeth

Port Elizabeth, byen med kjælenavnene “PE” og “The Windy City”, har subtropisk klima, og området ligger mellom vinternedbørsområdet i Western Cape og sommernedbørsområdet i det østlige Sør-Afrika. Regnbyger forekommer hele året, men oftest i vintermånedene. Vinterne er kjølige, men milde, med temperaturer på 8–20 grader. Om sommeren er det varmt med temperaturer på 16–30 grader. Takket være det gunstige været hele året har Port Elizabeth blitt rangert som en av byene i verden med best klima.

Sør-Afrikas klima

Sør-Afrika er en helårsdestinasjon, og det er spennende å reise til Sør-Afrika uansett tid på året. Hvilken årstid du foretrekker, avhenger av hva du prioriterer. Du får naturligvis sjansen til å se dyrene hele året, men den beste perioden er på vinteren i Sør-Afrika, fra mai til september, for da er bushen tørr. Da er trærne løvfrie og gresset er kort og avsvidd, slik at det ikke er så lett for dyrene å gjemme seg. De søker seg også mer mot elver og vannhull, hvor du har optimale muligheter for å observere dem. Prioriterer du varme og ønsker å sole deg ved bassenget og nyte lange, varme kvelder, bør du reise i perioden november til mars. Da er også naturen på sitt aller vakreste, og du får oppleve alle dyreungene.

Sør-Afrikas årstider

Årstidene i Sør-Afrika er motsatt av de skandinaviske, og landet er så stort at klimaet varierer mye fra region til region:

Limpopo/Mpumalanga

Limpopo/Mpumalanga, hvor NYATI Safari Lodge og Kruger National Park ligger, har subtropisk fastlandsklima med to årstider: den “grønne” (november–mars), og den “tørre” (april–oktober). I den grønne årstiden er det varmt, nettene er lune og luftfuktigheten er høy. Dagtemperaturen ved NYATI Safari Lodge ligger på 30–35 grader og kveldstemperaturen på 20–25 grader. Den varmeste måneden er desember, og da kan det komme korte, heftige tordenbyger sent på kvelden eller om natten. Det er aldri regntid her, i motsetning til f.eks. i Kenya og Thailand, og vanligvis er det snakk om kortvarige byger. Den tørre årstiden byr på klart og flott vær med mange soltimer. Dagtemperaturen ligger på 20–25 grader, mens kveldstemperaturen midt på vinteren (juli) kan komme ned i 8–10 grader. Luftfuktigheten er lav, og det regner ikke på denne tiden av året.

Kapp-provinsen/Western Cape

Kapp-provinsen i sør byr på middelhavsklima med tørr og solfylt sommer (november–februar), dagtemperaturer på 20–30 grader, en frisk bris og lune kvelder. I vinterperioden (juni-august) er det litt mer regn, da det hver 4.-5. dag passerer typisk et frontsystem, som betyder regn. De andre dagene kan du forvente solskinn. Dag temperaturen er 17-22 grader, mens nettene er kjølige. Juli er den kaldeste måned og minner om en skandinavisk maidag.

Praktisk informasjon

Geografi

Sør-Afrika er delt inn i ni provinser og grenser opp mot Namibia, Botswana, Mosambik, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. Sentralt i Sør-Afrika ligger det et stort platålandskap som avgrenses av fjellkjeder mot øst og sør. Inn mot grensen til Botswana ligger den sørafrikanske delen av Kalaharibekkenet, et tørt område som er preget av halvørken. Mot sør og øst avgrenses dette området av høysletter, fra Kapp-regionen i vest til Witwatersrand mot øst. De er gjennomskåret av flere dype elvedaler. Randfjellene strekker seg fra Taffelfjellet ved Cape Town mot nordøst, gjennom Lesotho til Swaziland og langsmed grensen til Mosambik. De høyeste toppene er Drakensberg og Sneeuberg. Afrikas sydligste punkt, Kapp Agulhas, ligger i Sør-Afrika. Pretoria er Sør-Afrikas administrative hovedstad, men Johannesburg er den største byen med flest innbyggere.

Befolkning

Det bor omkring 50 millioner mennesker i Sør-Afrika. Av disse er 22 % zulu, 18 % xhosa, 13 % hvite og resten er andre lokale etniske grupper. De fleste er kristne eller katolikker (ca. 80 %), resten bekjenner seg til andre trosretninger.

Historie

De første hvite kom til Afrikas sørspiss i 1488, men først på midten av 1600-tallet bosatte europeere seg her for godt. Sør-Afrika ble i mange år styrt av Nasjonalistpartiet (Nasionale Party), som særlig representerte boerne, etterkommerne av nederlandske innvandrere. Partiet innførte apartheid, som systematisk begrenset alle ikke-hvite gruppers rettigheter og delte inn samfunnet etter etnisitet. Etter mange års intern kamp og boikott fra det internasjonale samfunnet ble apartheidsystemet avskaffet i 1994. Sør-Afrika har fortsatt store sosiale forskjeller, men landet er en regional stormakt i det sørlige Afrika, med et godt utviklet næringsliv og store naturressurser.

Språk

Av Sør-Afrikas i alt 11 offisielle språk er engelsk og afrikaans de mest utbredte. De andre språkene er ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa og zulu.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Afrika er + 1 time ved norsk vintertid. Ingen ved norsk sommertid.

Visum

Norske statsborgere får automatisk et 90-dagers turistvisum ved ankomst og trenger ikke å forhåndssøke om visum for å reise til Sør-Afrika. Du må imidlertid kunne framvise returbillett og ha nok økonomiske midler til dekning av oppholdet. I tillegg må du ha et pass som er gyldig 1 måned lenger enn oppholdet og inneholde minst to tomme sider til visum. Spørsmål om visum kan rettes til Sør-Afrikas ambassade, Drammensveien 88C, 0244 Oslo, tlf. 23 27 32 20.

Valuta

Myntenheten heter rand. 1 rand = 100 cent. Sjekk f.eks. Valutakalkulator for oppdatert kurs.

Vaksiner

Du må ha tatt vaksine mot stivkrampe/difteri i løpet av de siste 10 årene. I tillegg må du ha en vaksine som heter havrix-vaksinen, mot hepatitt A (smittsom leverbetennelse). Første vaksinasjon varer i et år, og tar du den på nytt i løpet av 6 til 12 måneder, gir vaksinen beskyttelse i over 30 år. Enkelte deler av Sør-Afrika er malariaområde. Derfor anbefaler vi at du kontakter fastlegen din eller vaksinasjonsmyndighetene for mer informasjon om malariaforebygging. Du kan lese mer om vaksinasjoner på Folkehelseinstituttet.

Drikkevann

Generelt frarådes man å drikke vann fra springen. Unntaket er på NYATI Safari Lodge og NYATI Bush Camp, som begge har egen brønn med det fineste drikkevann som kan nytes direkte fra kranen. I tillegg får du vannflasker på rommet hver dag under oppholdet på NYATI Safari Lodge eller NYATI Bush Camp. Alle andre steder i Sør-Afrika må du drikke flaskevann.

Telefon

Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på NYATI Safari Lodge og de fleste større hoteller. Skandinaviske mobiltelefoner fungerer også bra og er ofte å foretrekke.

Strøm

220V AC. Sørafrikanske stikkontakter har en annen utforming enn norske. På NYATI Safari Lodge og de fleste hoteller kan du låne adapter i resepsjonen hvis det ikke allerede finnes på rommet.

Driks

Det er vanlig å legge til 10–15 % på regningen hvis du er veldig fornøyd med servicen i drosjer og på restauranter og hoteller. Bærerne på hotellet er fornøyde med 10–15 ZAR per koffert. Hvis du ønsker å gi driks på NYATI Safari Lodge, kan du benytte de to postkassene til henholdsvis “servicepersonale” og “rangere”, som henger på veggen på kontoret. Et passende nivå er cirka 500 ZAR per gjest per uke, som du fordeler slik du vil og legger samlet i en konvolutt i hver av de to postkassene. Hvis du skal være med på en NYATI-safari til fots, er det vanlig å beregne ca. 350 ZAR per telt per dag til henholdsvis guide og det øvrige personalet.

Kart Sydafrika

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.