23 96 65 96
Søk

Zimbabwe

Landet med mange elvene er spesielt kjent for Limpopo-elven og Zambezi-elven som gir liv til eventyrlige Victoria Falls. Victoria Falls er et av verdens mest spektakulære fossefall og også et av verdens sju underverker. Det ble oppdaget av doktor David Livingstone i 1855, og i dag valfarter mennesker fra hele verden til dette magiske fossefallet.

Victoria Falls er ikke én enkelt foss, men en 1,6 kilometer lang strekning der hvor Zambezi-elven forvandles til en rekke store, sammenhengende fossefall som samtidig utgjør grensen mellom Zimbabwe, Zambia, Botswana og Namibia. Synet og lyden av Victoria Falls er både ubeskrivelig, unikt, magisk – og fullstendig uforglemmelig. Victoria Falls er også navnet på den vesle byen i Zimbabwe, som har vokst opp omkring fossefallene og i dag er et livlig turistsentrum. Dette er Afrikas adventure-hovedstad. Her finner du aktiviteter som verdens heftigste elverafting og strikkhopping over Zambezi-elven. Blant de mer fredelige aktivitetene finner du helikopterturer, båtturer og vandreturer ved fossene.

Praktisk informasjon

Geografi

Zimbabwe grenser opp mot Sør-Afrika, Zambia, Botswana og Mosambik. I øst er landet preget av høye fjell, mot vest er det våte sumpområder og mot sør åpen savanne. Zambezi-elven og Victoria Falls utgjør grensen mot Zambia, mens den grågrønne og grumsete Limpopo-elven danner grensen mot Sør-Afrika. Landarealet er på 391 000 km2, fordelt på åtte provinser og to byer med provinsstatus. Hovedstaden heter Harare og har cirka 2 millioner innbyggere.

Befolkning

Av de drøyt 11,4 millioner innbyggerne er 98 % afrikanere, 1 % asiater og bare 1 % hvite. 25 % er kristne, 50 % bekjenner seg til en blanding av kristen og lokal tro mens resten tror på lokale stammereligioner.

Historie

Republikken Zimbabwe, som tidligere het Sør-Rhodesia, er oppkalt etter ruinbyen Great Zimbabwe, som i oldtiden var en mektig by i Masvingo-provinsen. I 1965 løsrev landet seg fra England, og i 1980 ble det offisielt anerkjent som den uavhengige nasjonen Zimbabwe.

Språk

Det offisielle språket er engelsk, men de fleste snakker shona eller sindebele til daglig.

Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Zimbabwe er + 1 time ved norsk vintertid. Ingen ved norsk sommertid.

Visum

Du må ha visum. Visum kan etter gjeldende regler kjøpes ved innreise mot betaling av gebyr. Alle reisende til Zimbabwe anbefales å kontrollere visumetiketten nøye, slik at det ikke hersker tvil om visumets gyldighetsperiode. En overskridelse av reglene kan få meget alvorlige konsekvenser. Reisende rådes til å kontakte den nærmeste zimbabwiske ambassade (Stockholm) før avreise for å innhente oppdaterte opplysninger om gjeldende visum- og innreisebestemmelser. Visum koster USD 30–55 USD, avhengig av visumtype og antall innreiser, og du kan enten betale kontant i USD eller med VISA-kort. Dessuten må du ha et pass som er gyldig i seks måneder etter hjemreisedatoen og ha minst tre tomme sider. Du kan lese mer om visum- og innreisebestemmelser på UDs reiseinformasjon.

Valuta

Myntenheten heter zimbabwisk dollar, og det går 100 cent på en dollar. Du kan imidlertid betale med USD eller ZAR overalt ved Victoria Falls, så det er ikke nødvendig å veksle til lokal valuta. Det anbefales at du betaler alt kontant i Zimbabwe og unngår bruk av kredittkort.

Vaksinasjoner

Du skal være vaksinert mot stivkrampe og difteri innenfor de siste 10 år og ha en gyldig vaksinasjon mot Hepatitts A (én injeksjon beskytter i et år og med revaksinasjon innenfor 6-12 måneder oppnår du beskyttelse i 30 år). Zimbabwe er et malariaområde. Kontakt derfor fastlegen din eller vaksinasjonsmyndighetene senest en måned før avreise for å få forebyggende behandling. Du kan lese mer om vaksinasjoner på Folkehelseinstituttets reiseråd.

Drikkevann

Vi fraråder å drikke vann fra springen. Drikk alltid flaskevann.

Telefon

Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på de fleste større hoteller. Skandinaviske mobiltelefoner fungerer også bra og er ofte å foretrekke.

Strøm

220 VAC. Stikkontaktene har en annen utforming enn norske. På de fleste hoteller kan du låne adaptere i resepsjonen hvis det ikke allerede finnes på rommet.

Driks

Det er vanlig å gi 10–15 % i driks. Hvis restauranten selv har lagt til driks, står dette oppgitt på regningen.

Tips

Ikke bruk kamuflasjeklær, det er forbudt i Zimbabwe.

Klima

Tropisk klima med tørketid fra mai til oktober, hvor dyrene samles ved vannhullene, og regntid fra november til april, hvor været skifter dramatisk mellom voldsomme regnskyll og blå himmel. Fra mai til august ligger dagtemperaturen på 26–28 grader, fra september til november på 32–34 grader og fra desember til april på 29–31 grader.

Klimatabell Victoria Falls, Zimbabwe

Dagtemperatur
Nattemperatur
Soltimer per dag
Nedbør (gjennomsnitt per måned)
Januar
Dagtemperatur: 31
31 °C
Nattemperatur: 20 °C
20 °C
Soltimer per dag: 7
7
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 171 mm
171 mm
Februar
Dagtemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 19 °C
19 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 140 mm
140 mm
Mars
Dagtemperatur: 31
31 °C
Nattemperatur: 18 °C
18 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 76 mm
76 mm
April
Dagtemperatur: 30
30 °C
Nattemperatur: 16 °C
16 °C
Soltimer per dag: 9
9
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 20 mm
20 mm
Mai
Dagtemperatur: 29
29 °C
Nattemperatur: 11 °C
11 °C
Soltimer per dag: 10
10
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 3 mm
3 mm
Juni
Dagtemperatur: 26
26 °C
Nattemperatur: 8 °C
8 °C
Soltimer per dag: 11
11
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 0 mm
0 mm
Juli
Dagtemperatur: 26
26 °C
Nattemperatur: 7 °C
7 °C
Soltimer per dag: 10
10
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 0 mm
0 mm
August
Dagtemperatur: 29
29 °C
Nattemperatur: 10 °C
10 °C
Soltimer per dag: 11
11
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 0 mm
0 mm
September
Dagtemperatur: 33
33 °C
Nattemperatur: 15 °C
15 °C
Soltimer per dag: 12
12
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 1 mm
1 mm
Oktober
Dagtemperatur: 34
34 °C
Nattemperatur: 19 °C
19 °C
Soltimer per dag: 12
12
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 20 mm
20 mm
November
Dagtemperatur: 33
33 °C
Nattemperatur: 20 °C
20 °C
Soltimer per dag: 10
10
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 64 mm
64 mm
Desember
Dagtemperatur: 31
31 °C
Nattemperatur: 20 °C
20 °C
Soltimer per dag: 8
8
Nedbør (gjennomsnitt per måned): 163 mm
163 mm

Kart Zimbabwe

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.