23 96 65 96
Søk

FAQ – Vanlige spørsmål

Her har vi samlet spørsmålene vi får oftest fra gjester som har reist med oss. Vi håper du finner svaret på det meste av det du måtte lure på i forbindelse med reisen din her. Under Fakta om landene finner du dessuten viktig reiseinformasjon og gode råd, og du kan naturligvis alltid ta kontakt med oss. 

FAQ – Vanlige spørsmål

Må jeg ha visum?

Landene i det sørlige Afrika har forskjellige visumkrav. Norske statsborgere får automatisk et 90-dagers turistvisum ved ankomst, og derfor trenger du ikke å forhåndssøke om visum før du drar på safariferie til Sør-Afrika. Du må imidlertid kunne framvise returbillett og ha nok penger til å dekke utgiftene ved oppholdet ditt. I tillegg må du ha et pass som er gyldig minst 3 måneder etter at besøket er avsluttet og inneholde minst to tomme sider. Spørsmål om visum kan rettes til Sør-Afrikas ambassade, Drammensveien 88C, 0244 Oslo, på telefonnummer 23 27 32 20.

Du kan lese reglene som gjelder spesifikt for hvert enkelt land under Fakta om landene.

Hvilke vaksiner må jeg ha til Sør-Afrika?

Ved reiser til Afrika er det en generell regel at du må ha oppdatert stivkrampe/difteri-vaksinen (dTP-IPV) din i løpet av de siste 10 år. I tillegg må du ta den såkalte havrix-vaksinen, som er en vaksine mot hepatitt A (smittsom leverbetennelse). Første vaksinasjon beskytter i et år. Tar du den på nytt innen 6 til 12 måneder, gir vaksinen beskyttelse i opptil 40 år. Malaria er utbredt i mange områder i det sørlige Afrika, og derfor anbefaler vi at du kontakter fastlegen din for mer informasjon om malariaforebygging. I tillegg bør du sjekke forhold som gjelder spesifikt for landene du skal reise til. Du finner flere råd om hvordan du reiser trygt, på Folkehelseinstituttets nettsted eller Reiseklinikken i Oslo og mer informasjon om landene i det sørlige Afrika under Fakta om landene.

Må jeg ha en spesiell reiseforsikring?

Vi anbefaler at du har både avbestillingsforsikring og reiseforsikring. Spør forsikringsselskapet ditt om hva forsikringen din dekker. Hvis du ikke er tilstrekkelig forsikret, kan vi anbefale deg å tegne forsikring hos Europeiske Reiseforsikring. Sjekk eventuelt også om du er forsikret via kredittkorttilbyderen din.

Skal jeg ta med kontanter, og hvor skal jeg i tilfelle oppbevare dem?

Alle bungalowene og villaene på NYATI Safari Lodge er utstyrt med safe, og det samme gjelder for langt de fleste av hotellpartnerne våre også. Du kan derfor trygt ta med deg kontanter på ferien. Det er lurt å ta med noen ZAR (sørafrikanske rand) til NYATI Safari Lodge, selv om du også kan bruke kredittkort på lodgen. På heldagsturen til Drakensberg kan du handle både treskjæringsarbeider og andre lokale suvenirer i tillegg til kaffe og pannekaker i Pilgrim’s Rest. Og vil du gi driks til personalet på NYATI Safari Lodge, skal det også være i ZAR. Skal du reise videre til f.eks. Victoria Falls, Zanzibar eller Mauritius, anbefaler vi at du tar med deg noen amerikanske dollar også.

Skal jeg bestille tilleggsaktiviteter før avreise?

Du bestiller og betaler for alle tilleggsaktiviteter når du har kommet til NYATI Safari Lodge. Kun storviltjakt skal bestilles på forhånd. På de fleste av våre andre reisemål bestiller du tilleggsaktiviteter hjemmefra, og noen av dem kan du også betale hjemmefra. Du betaler for tilleggsaktiviteter og personlige utgifter på NYATI Safari Lodge ved avreise fra lodgen, enten i ZAR eller med Visa/MasterCard. Vær oppmerksom på at det er vanskelig å komme seg til en bank under oppholdet på lodgen.

Skal jeg ta med myggbalsam hjemmefra?

Alle bungalower og villaer på NYATI Safari Lodge er utstyrt med lokalt produsert myggbalsam. For andre reisemål er det en god idé å ta med myggmiddel hjemmefra, for eksempel Autan, som du får kjøpt på apoteket.

Hva slags klær trenger jeg på safari?

Uansett når på året du drar, er det lurt å ha med langbukser, gjerne med avtakbare bukseben, en jakke og praktiske sko. I den tørre årstiden (norsk sommer) trenger du lue, eventuelt vanter og varmt og vindtett yttertøy. I tillegg trenger du shorts, t-skjorter og sandaler ettersom det kjapt blir 20–25 grader så snart solen titter fram.

I den grønne årstiden (norsk vinter) er det varmere, så da trenger du sommertøy, sandaler og solhatt i tillegg til en varm genser og vindtett jakke til kveldene. Det anbefales å bruke kakifargede, brune, beige og lyse klær på alle safariturene. I tillegg trenger du et par gode vandresko/joggesko til alle safarivandringer (bushwalks). Det er påkrevd å ha lukkede sko på safarivandringene.

Er det en norsk reiseleder på NYATI Safari Lodge?

Vi har alltid minst én skandinavisk oversetter på lodgen. Oversetteren hjelper til med å koordinere de forskjellige utfluktene og aktivitetene og setter sammen et ukesprogram for deg, basert på dine ønsker. Oversetteren er tilgjengelig på lodgen hver dag og kan svare på spørsmål eller oversette ved behov. Av og til er oversetteren også med på utfluktene, men det er alltid rangeren som fungerer som guide på turene. Med unntak av den skandinaviske oversetteren, er alt personale på lodgen engelsktalende.

Er det mulig å ta ut penger og veksle overalt?

Skal du til Sør-Afrika, tar du med deg sørafrikanske rand (ZAR). Det er minibanker i alle storbyer, akkurat som i Europa. I distriktene er det færre minibanker, og du kan ikke ta ut penger på NYATI Safari Lodge. På flyplassen i Johannesburg kan du både ta ut penger og veksle, men vi anbefaler at du veksler hjemme. Pass på å få en del av pengene i 20- og 50-randsedler. Du får nemlig bruk for mindre sedler til for eksempel bærerhjelp. Skal du til Botswana, Zimbabwe, Zanzibar og Mauritius er det lurt å ta med amerikanske dollar. Du finner råd og tips som gjelder spesifikt for hvert land, under Fakta om landene

Får vi sitte ved siden av hverandre på flyet?

Vi prøver alltid å ordne det slik at dere får sitte sammen. I tillegg prøver vi å få plasser på rader med kun to seter. Det er imidlertid sånn at flyselskapene forbeholder seg retten til å endre på reiseselskapenes booking, og derfor kan vi ikke garantere dette 100 %.

Må navn være skrevet helt likt i pass og på billetter?

Ja – dette er veldig viktig! Hvis navnet på billetten og navnet i passet ikke stemmer overens, kan du få problemer ved avreise og innreise, og i verste fall kan det føre til at du blir avvist i innsjekkingen og ikke få lov til å reise.

Hvor mye bagasje kan jeg ta med?

Du kan ta med inntil 20 kg bagasje i tillegg til en håndbagasje som kan veie inntil 8 kg og være 115 cm høy, bred og dyp. Det stemmer at du kan ha med 23 kg på oversjøiske flyreiser, men på innenriksflyet fra Johannesburg til Kruger National Park får du kun ha med 20 kg. Du må derfor holde deg innenfor denne vektgrensen om du vil unngå å måtte betale for overvekt eller måtte legge igjen noe av bagasjen din.

Når mottar jeg flybilletten min?

I dag trenger du i praksis bare å vise fram passet ditt når du skal sjekke inn på en flyplass. Vi sender deg likevel en e-post med elektronisk flybillett/detaljert reiseplan cirka 10 dager før avreise.

Er det bærerservice på flyplassen?

I ankomsthallen i Johannesburg er det bærere som kan hjelpe deg (mot et vederlag på 50 ZAR) blant annet med å følge deg til innenriksterminalen, noe som kan være nyttig hvis du har dårlig tid. Bruk bare bærere iført oransje vester, da disse er autoriserte. Flyplassen er godt skiltet. Terminalene er i samme bygning, bare i forskjellige etasjer, og det er ikke spesielt komplisert å finne fram til innenriksterminal B på egen hånd. Her sjekker du inn bagasjen for sending til den lokale flyplassen ved Kruger National Park. Når du lander, blir du tatt imot av en medarbeider fra NYATI, som blir med på kjøreturen til NYATI Safari Lodge. 

Er det tidsforskjell?

Ja, det er tidsforskjell mellom Norge og landene i det sørlige Afrika. Sør-Afrika, Mosambik, Zimbabwe, Botswana og Zambia: + 1 time ved norsk vintertid. Ingen ved norsk sommertid. Namibia: + 2 timer ved norsk vintertid og + 1 time ved norsk sommertid. Zanzibar og Mauritius: + 3 timer ved norsk vintertid og + 2 timer ved norsk sommertid.

Hvor mye skal jeg gi i driks?

Som alle andre steder i verden, er det også her vanlig å drikse som takk for god service. Det er vanlig å legge til 10–15 % på regningen hvis du er veldig fornøyd med servicen i drosjer og på restauranter og hoteller. Hvis du ønsker å gi driks på NYATI Safari Lodge, kan du benytte de to postkassene til henholdsvis “servicepersonale” og “rangere”, som henger på veggen på kontoret. Et passende nivå er cirka 500 ZAR per gjest per uke, som du fordeler slik du vil og legger samlet i en konvolutt i hver av de to postkassene. Hvis du skal være med på en NYATI-safari til fots, er det vanlig å beregne ca. 350 ZAR per telt per dag til henholdsvis guide og det øvrige personalet. Råd om hvor mye du skal drikse i de enkelte landene, finner du under Fakta om landene

Er det mye kriminalitet?

I Johannesburg er det mye kriminalitet. Hvis du vil besøke sentrum eller Soweto, bør du alltid bli med på en organisert tur. Generelt trenger du imidlertid ikke å være bekymret for kriminalitet i det sørlige Afrika, men i for eksempel Johannesburg og Cape Town må du naturligvis tenke deg om og oppføre deg fornuftig på samme måte som i enhver annen storby. La smykker og vesker bli igjen på hotellet når du går ut om kvelden, slik at du ikke frister svake sjeler. Ta kun med så mye kontanter som du har tenkt å bruke, og ta drosje hjem til hotellet etter mørkets frembrudd hvis du ikke bor langs The Waterfront i Cape Town. Ute i provinsene er det rolig og fredelig.

Kan jeg drikke vann fra springen?

Generelt rådes du til å drikke vann fra flaske overalt i det sørlige Afrika. På NYATI Safari Lodge har vi imidlertid egen brønn med det fineste drikkevann som kan nytes direkte fra springen. Du får vannflasker på rommet hver dag under oppholdet på NYATI Safari Lodge.

Kan jeg låne kikkert på NYATI Safari Lodge?

Det er bare noen få kikkerter på lodgen. Derfor er det lurt å ta med egen kikkert hjemmefra og bruke den på safariturene. Da har du størst sjanse til å få sett for eksempel løvene, som ligger i gresset, og leoparder som pleier å hvile seg i trærne.

Kan jeg bruke mobiltelefonen min?

Skandinaviske mobiltelefoner fungerer fint og er ofte det mest hensiktsmessige. Du kan ringe fra direct-dial-telefoner på NYATI Safari Lodge og de fleste større hoteller i det sørlige Afrika.

Er det internettilgang?

Ja, det er gratis trådløst internett på NYATI Safari Lodge og de fleste av våre øvrige hoteller. Les mer om internettilgang på nettsidene til de respektive hotellene. I tillegg finnes det gjestedatamaskin på NYATI Safari Lodge og de fleste av våre øvrige hoteller.

Er det skandinaviske stikkontakter?

Det er generelt 220V AC, men stikkontaktene har en annen utforming. På NYATI Safari Lodge og de fleste av våre øvrige hoteller kan du låne adapter i resepsjonen (hvis det ikke allerede finnes en på rommet).

Kan jeg få vasket tøy?

På NYATI Safari Lodge tilbyr vi en rask og god vaskeritjeneste mot betaling. Legger du tøyet til vask om morgenen, vil du som oftest få det tilbake – nyvasket og nystrøket – samme kveld. På de fleste andre hotellene er det også mulig å bestille vask av tøy mot betaling.

Kan barn være med på safari?

Barn elsker safari og kan være med på alle våre inkluderte turer bortsett fra safarivandringene (bush walks), hvor aldersgrensen er 12 år. Det er ikke tillatt for barn under 12 år å kjøre i åpne safaribiler i Kruger National Park, men vi har spesialbygde safaribiler med store vinduspartier som kan åpnes, og som er godkjent for kjøring med barn.

Er NYATI Safari Lodge familievennlig?

NYATI Safari Lodge er svært godt tilrettelagt for barnefamilier. Hovedlodgens program og fasiliteter passer for barn over 6 år, mens NYATI Cheetah Camp passer for barn i alle aldre. Siden oppholdet i NYATI Cheetah Camp inkluderer egen kokk, sjåfør og bil, har dere full frihet til å legge opp dagene slik dere selv vil. Dere kan for eksempel velge å spise med barna tidligere på kvelden, slik at dere kan legge dem før dere selv spiser en sen middag. På hovedlodgen skal man følge et dagsprogram med faste tidspunkter, noe som kan være en utfordring om man har barn under 6 år. 

Lodgen byr på gode bademuligheter samt diverse badeleker og brettspill. Hele området rundt lodgen er innhegnet, og her kan dere utfolde dere fritt på dagtid. Vi anbefaler imidlertid at dere alltid holder et øye med barna.

Få tilbud
Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.