+47 23 96 65 96
Søk

Afrikas dyr & "The Big 5"

NYATI Safari Lodge kommer du helt tett innpå Afrikas dyr. Her viser vi deg litt av alt som venter deg. Du kan være heldig og se alle disse imponerende dyrene fra din egen terrasse på NYATI Safari Lodge, eller du kan møte dem på safariturene våre i Kruger National Park og vårt eget 10 000 hektar store "Big 5"-viltreservat, som ligger i forlengelse av nasjonalparken.

"The Big Five"

Afrika har verdens største og mest varierte bestand av ville dyr. Her i det sørlige Afrika har du de beste muligheter for å oppleve de ville dyrene i deres naturlige habitat. Hvis du er heldig, får du se "The Big 5", som er en gammel jaktbetegnelse for elefant, bøffel, løve, leopard og neshorn. Du lurer kanskje på hvorfor store dyr som sjiraff og flodhest ikke er med? De er jo definitivt store nok! Grunnen er at uttrykket "The Big 5" ikke handler om størrelse, men om hvor vanskelig det er å nedlegge dyrene og hvor farlige de er å jakte på. Du kan møte "The Big 5" på NYATIs egen eiendom, som er en del av Greater Kruger National Park.

Den afrikanske elefanten

Den afrikanske elefanten er verdens største landpattedyr. Den måler 3–4 meter over skuldrene og veier fra 3000 til 7500 kilo. Ved fødselen veier ungene så lite som 100 kilo. Elefanten spiser opptil 300 kilo gress, grener og busker hver dag, og den lever både på savannen og i skogen. Disse store dyrene lever vanligvis i familier på 10–11 medlemmer, anført av en hunn og hennes barn og barnebarn. Hannene forlater flokken når de blir kjønnsmodne når de er rundt 11–12 år gamle, og hannene lever enten alene eller i ungkarsflokker. En voksen elefants snabel er nesten to meter lang. Snabelen består av muskler, blodkar og nerver og har to nesebor. Elefanten kan drikke, snuse, føle, gripe og slå med snabelen sin. De store ørene fungerer som vifter som regulerer varmen. Huden omkring ørene er nemlig ganske tynn sammenlignet med den tre centimeter tykke huden på ryggen og hodet til elefanten. Både hanner og hunner har støttenner, og disse brukes som våpen og graveredskap og vokser gjennom hele elefantens liv.

Bøffelen

Savannens store okse kan veie opptil 800 kilo og er dermed dobbelt så stor som en norsk slakteokse. På grunn av størrelsen har ikke bøffelen spesielt mange fiender, bortsett fra løver og mennesker. Bøfler holder seg i nærheten av en elv eller et vannhull – både fordi de trenger drikkevann, men også fordi de liker å rulle seg i gjørme. Når gjørmen har tørket, kan de nemlig gni seg mot trær og på den måten rense huden for teger og andre smådyr. Bøfler lever i flokker på omkring 30 til 50 dyr og er derfor lette å få øye på. Hanner og hunner lever sammen, og de er kjent for sitt hissige temperament.

Løven

Dyrenes konge er blant verdens mest kjente og brukte dyresymboler. Ikke minst gjelder det hannløven med sin flotte manke, som den for øvrig er alene om blant kattedyr. Jo større og mørkere manke, jo sunnere og sterkere er hannløven. Derfor velger hunnløvene make etter manke. Pelsen til løven kan være alt fra lysebrun og gulbrun til rødlig og mørk oker i fargen. Haledusken er svart, og løven er det eneste kattedyret som har en slik "duskete" hale. Løver lever i flokker med en kjerne bestående av flere beslektede løvinner og ungene deres, samt en liten gruppe voksne hanner. En fullvoksen hann veier 150–250 kilo og en hunn 120–180 kilo, og de har en skulderhøyde på henholdsvis 123 og 107 centimeter. I naturen kan løver bli mellom 10 og 14 år gamle.

Leoparden

Navnet leopard stammer fra gresk fra den tiden man trodde at leoparden var en blanding av løve (leon) og panter (pardos). Leoparden er en det sørlige Afrikas beste jegere. Den er kjapp og har en kamuflerende pels med prikker som får den til å gå i ett med omgivelsene. Dermed kan den snike seg helt innpå byttet sitt uten å bli oppdaget. Hunnene veier 30–70 kilo, mens hannene veier 50–80 kilo. Skulderhøyden hos begge kjønn er 50–80 centimeter, og hunnene blir 175–200 centimeter lange mens hannene blir 180–250 centimeter. Leoparden er særdeles tilpasningsdyktig og kan leve i både regnskog, fjellområder og ørken. Den er ikke et flokkdyr, men lever i stedet alene i et territorium som den markerer med urin. Kun når hunnen er parringsklar (i en kort periode på 6–7 dager), slipper hun en hann inn i livet sitt, men hun oppfostrer ungene selv, og de blir hos moren til de er cirka to år.

Neshornet

Dette kjempestore pattedyret veier mellom ett og to tonn. På grunn av sin størrelse har ikke neshornet andre naturlige fiender enn mennesket. Det finnes to slags neshorn i det sørlige Afrika: hvite neshorn og svarte neshorn. I virkeligheten er begge to gråfarget. Det hvite neshornet har fått navnet sitt fordi den har en butt "snute". På afrikaans heter bred "weit" – som altså har blitt til white/hvit. Som motstykke til dette, har spissneshornet en spiss "snute" og har fått tilnavnet svart neshorn. Det svarte neshornets spisse snuteparti fungerer nærmest som en slags snabel, som dyret bruker for å plukke blader og kvister fra trær og busker. Begge neshorntypene har de karakteristiske to hornene som sitter fast i huden, men som kan slås av i kamp. Selv om neshornet er et kjempestort dyr, kan det nå en toppfart på 45–50 kilometer i timen. Neshornet lever som regel alene – det er bare beslektede hunner og deres unger som av og til lever sammen i en kort periode.

Flere store dyr

I tillegg til "The Big 5" lever det mange andre ville dyr i bushen, på savannen og i gresskogene i det sørlige Afrika. Du kan ikke unngå å se verdens høyeste dyr, sjiraffen, som gjennom evolusjonen har fått en hals som gjør den i stand til å nå opp i 5–6 meters høyde, hvor den kan fråtse i mat ingen andre planteetere rekker opp til. Hannene blir i gjennomsnitt 5,3 meter høye, mens hunner blir 4,3 meter. Til tross for sin anselige høyde veier de bare henholdsvis 1100 og 700 kilo i gjennomsnitt. Sjiraffene ferdes vanligvis i flokker, de er passgjengere og kan galoppere så raskt som 55 kilometer i timen.

Et annet karakteristisk og godt kjent dyr er sebraen, som også ferdes i flokk. En sebrafamilie kan ha opptil 16 medlemmer og består av én hingst, flere hopper og føllene deres. Så snart en hingst blir kjønnsmoden, blir den jaget ut av flokken. Da lever den enten alene eller sammen med andre ungkarer helt til den får "kidnappet" en ung hoppe fra en annen flokk og kan etablere sin egen familie.

I det sørlige Afrika bor også verdens raskeste landpattedyr, geparden, som kan nå en topphastighet på hele 120 kilometer i timen. På grunn av sin hurtighet jakter den annerledes enn alle andre kattedyr. Der hvor andre kattedyr smyger seg innpå byttet sitt, spurter geparden rett og slett etter byttedyret helt til den kommer opp på siden av det, og da spenner den bein på det så det faller. Dette kjappe kattedyret veier bare mellom 40 og 64 kg, og det har en karakteristisk 85 centimeter lang hale som den bruker for å skifte retning mens den løper.

På de fleste safariturer i det sørlige Afrika vil du også støte på gnuer, antiloper og hyener. Gnuen med sin manke og horn ligner på en krysning av okse, hest og bøffel. Antiloper finnes i flere varianter, og spesielt den store afrikanske antilopen impalaen, som veier 50–80 kg, er utbredt på savannen og i åpne skogsområder. Hyener finnes både med striper, prikker og ensfarget brun pels. Felles for dem alle er den karakteristiske hylingen og evnen til å lukte åtseldyr på mange kilometers avstand.

Også til vanns kan du oppleve ville dyr. Elvene er fulle av dyrearter, med flodhester og krokodiller som de mest kjente. Mange tror feilaktig at krokodillen er den farligste av disse to, men faktisk så dreper flodhesten flere mennesker enn noe annet dyr årlig her i det sørlige Afrika. Den har et gap på hele 120 centimeter og et voldsomt bitt med lange og skarpe tenner. Hjørnetennene i underkjeven kan bli 0,5 meter lange, og flodhesten kan bite en tre meter lang krokodille tvers over. Hannene veier 1600–3200 kilo og hunnene 650–2300 kilo. Øyne, ører og nesebor er praktisk plassert oppå hodet, slik at flodhesten kan puste selv om den ligger i vannet. Når flodhesten er på land, blir den lyserød fordi den skiller ut en rød væske som beskytter mot sol og uttørking. Om natten går flodhesten opp på land, og den kan gå i opptil en mil for å finne de cirka 40 kiloene med gress den trenger for å bli mett.

Det er veldig mange krokodiller i det sørlige Afrika. Den største er nilkrokodillen, som kan bli opptil 6 meter. I likhet med flodhesten er krokodillen tilpasset livet under vann. Neseborene sitter oppå og helt ytterst på den lange snuten, og det gjør at den kan pusten nesten uten å bryte vannflaten. Takket være noen finurlige klaffer ved ganen og tungen kan krokodillen ha munnen full av vann uten at det renner ned i lungene eller tarmen. Og når krokodillen dykker ned under vannet, lukkes neseborene automatisk. Krokodiller spiser animalsk føde og jakter hele natten. Om dagen kryper de ofte opp på elvebredden for å sole seg. Hvis du tror at du hører frosker i elven, er det ganske sikkert krokodilleunger du hører. Ellers er krokodiller svært stille av seg, og det kan gå flere måneder uten at en krokodille bruker stemmen.

Det sørlige Afrika er ikke bare et eldorado for alle som elsker storvilt. Regionen har i tillegg et ekstremt rikt fugleliv. Bare i Kruger National Park i Sør-Afrika kan du oppleve hele 500 fuglearter.

Den beste måten å oppleve alle dyrene på er i følge med en ranger. De lokale rangerne er godt trente i å lese dyrenes språk. En knekt kvist, restene av et kadaver, ekskrementer eller fotavtrykk røper mye om dyrenes bevegelser. Elefanten etterlater seg for eksempel et fotavtrykk på 50 centimeter, det hvite neshornet bruker størrelse 30 centimeter i sko, tett fulgt av flodhesten, som etterlater seg et fotavtrykk på 28 centimeter. Sjiraffen har til tross for sin svimlende høyde kun 20 centimeter store klover, og løven og løvinnen har et poteavtrykk på bare 14 centimeter.

Få tilbud
Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 21 61 16 21 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.