23 96 65 96
Søk
NYATI Safari-bloggen

Hvilke språk snakker man i Sør-Afrika?

Hvilke språk snakker man i Sør-Afrika?

1. juli, 2021

Hvilket språk som snakkes i landet man skal besøke, er en veldig viktig faktor når man skal ut og reise. For enkelte avgjør det faktisk hvor man velger å reise – spesielt hvis man føler at man har begrensede språkkunnskaper. Én ting er hvilket morsmål som snakkes i landet, noe helt annet er hvor god befolkningen er på fremmedspråk som engelsk. Gode engelskkunnskaper gir som kjent gode muligheter til å få kontakt og kommunisere med lokalbefolkningen de fleste steder i verden. Derfor er det alltid en god idé å sjekke hvilke språk lokalbefolkningen snakker, så kan du forberede deg litt.

Du som skal reise til Sør-Afrika, tenker kanskje at Afrika sannsynligvis ikke har et felles språk. Men selv om store deler av befolkningen snakker ulike stammespråk i Sør-Afrika, så har landet engelsk som offisielt språk. Som europeisk turist med engelskferdighetene i orden, vil du derfor ha gode muligheter til å komme i kontakt med befolkningen på safariferien din, også selv om du ikke kan noen sørafrikanske språk.

Sørafrikanske språk – hvor utbredt er stammespråk i Sør-Afrika i dag?

Selv om engelsk er det offisielle språket i Sør-Afrika, så er stammespråk svært utbredt. Faktisk finnes det hele 11 forskjellige språk som betegnes som offisielle i Sør-Afrika. Det er imidlertid store forskjeller på hvor utbredt de forskjellige språkene er:

  • Engelsk snakkes av ca. 9,6 %
  • Afrikaans snakkes av 13,5 %
  • Ndebele snakkes av 2,1 %
  • Sepedi snakkes av 9,1 %
  • Xhosa snakkes av 16 %
  • Venda snakkes av 2,4 %
  • Tswana snakkes av 8 %
  • Sørsotho snakkes av 7,6 %
  • Zulu snakkes av 22,7 %

Det snakkes også flere andre språk som ikke er offisielle. Så når enkelte tror at det ikke er mulig å snakke med folk i Sør-Afrika, er det altså bare en av mange myter som verserer som landet. Sør-Afrika er et land som rommer mange forskjellige kulturer, og det samme gjelder talespråk.

Stammespråkene snakkes fremdeles av mange, og spesielt zulu og afrikaans er utbredt. På verdensbasis snakkes zulu av ca. 12 millioner mennesker, og langt de fleste av disse lever i Sør-Afrika. Afrikaans på sin side snakkes av omkring 16 millioner på verdensbasis, og seks millioner av disse lever i Sør-Afrika.

Hvilke språk snakker man i Sør-Afrika?

Kan man snakke med alle?

Selv om engelsk er førstespråket til bare omkring 10 % av befolkningen i Sør-Afrika, trenger du ikke å være redd for at det skal være vanskelig å kommunisere med sørafrikanere. Selv sørafrikanere som har forskjellige stammespråk som sitt hovedspråk, har nemlig engelsk som sitt andrespråk. Du trenger derfor ikke å være redd for for å virke uhøflig om du antar at en person du møter, kan snakke engelsk. Sannsynligheten for at du har rett i antakelsen din, er nemlig ganske stor. Vil du forberede deg ekstra til safariferien ved å lære mer om forskjellige skikker og regler i Sør-Afrika, kan du lese mer her.

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.