23 96 65 96
Søk
NYATI Safari-bloggen

Safariordbok: Når du har lært disse begrepene, er du klar for safari!

Safariordbok: Når du har lært disse begrepene, er du klar for safari!

February 19, 2020

Når du drar på safari med NYATI Safari, begir du deg ut på en fantastisk reise inn i en forheksende verden. Vi lever og ånder for safarireiser og Afrikas storslåtte natur, og for å sko deg til reisen har vi laget en ordbok som inneholder alle uttrykkene du bør kjenne til før du drar. Ordene i boken står selvfølgelig i alfabetisk rekkefølge.

Hva betyr bush?
Det er en samlebetegnelse for store og udyrkede naturområder med skog og kratt. Landskapet er tettere bevokst enn på savannen. Kruger National Park er et godt eksempel på et bushområde, og på safariutfluktene fra NYATI Safari Lodge kommer du så tett på den sørafrikanske bushen som det er mulig å komme.

Safariordbok: Når du har lært disse begrepene, er du klar for safari!

Hva er en bushvandring?
Dette er en betegnelse som brukes om safari til fots i bushen. Du kommer helt innpå naturen og dyrelivet og går sammen med en profesjonell ranger/guide. Rangeren/Guiden forteller om alt som omgir dere, og du lærer bl.a. å spore ville dyr ved hjelp av poteavtrykk, ekskrementer og annet.

Hva gjør man på en game drive?
Game drive er når du drar på safari i safaribil med sjåfør og ranger og kommer tett på dyrene. For å gi deg direkte utsyn til dyrelivet og bushen foregår alle NYATI Safari Lodges game drive-turer med åpne safaribiler.

Hva er et game reserve?
Et game reserve er et viltreservat – det vil si et naturområde med ville dyr. Et viltreservat er ikke underlagt like strenge regler som en nasjonalpark, men området er beskyttet.

Hvordan bor man på en lodge?
I innkvartering som minner om hytter. I viltreservater og nasjonalparker bor man som regel på en lodge, og NYATI Safari Lodge er en av Krugerparkens beste.

Safariordbok: Når du har lært disse begrepene, er du klar for safari!

Hva er en nasjonalpark?
Et naturområde hvor staten har ansvaret for å beskytte og bevare planter, dyr og natur.

Hva betyr nokturn?
Dyr som er aktive om natten, altså nattdyr, betegnes som nokturne.

Hva er en ranger?
En ranger er en slags safari-naturguide som har gjennomgått en krevende utdannelse i Sør-Afrikas natur- og dyreliv, og som jobber i beskyttede parker og naturområder. På NYATI Safari Lodge bruker vi kun topp kvalifiserte rangere.

Hva er et reservat?
Et naturområde, hvor planter, dyr og natur beskyttes og bevares av regionale myndigheter. Må ikke forveksles med en nasjonalpark.

Safariordbok: Når du har lært disse begrepene, er du klar for safari!

Hva betyr egentlig ordet safari?
Safari er et ord som kommer fra det afrikanske språket swahili, og som ganske enkelt betyr "å reise". På norsk og engelsk brukes ordet for å beskrive en utflukt i den afrikanske bushen og savannen, hvor floraen og faunaen er spesielt rik og særpreget.

Hva er en savanne?
En slette med spredte busker og trær. Her er landskapet åpent i motsetning til i bushen. Savannen kjennetegnes av en stor variasjon i frodighet som skyldes den store forskjellen mellom regntid og tørketid. 

Hva gjør man på en solnedgangssafari?
Som navnet antyder, er det safari som foregår ved solnedgang. Ofte er det lagt inn et stopp på et utsiktspunkt, hvor man kan nyte solnedgangen med et glass vin.

Hva betyr spoor?
Ordet er afrikaans og betyr "spor". Rangere/guider speider utkikk etter spoor for å spore opp og finne dyrene.

Safariordbok: Når du har lært disse begrepene, er du klar for safari!

Hva er en sundowner?
Dette er en betegnelse på en spesiell drink som nytes ved solnedgang på safariturene, som en slags velfortjent avslutning på en spennende dag i bushen.

Hva er The Big Five?
Dette er en gammel betegnelse som ble funnet på av jegere, og som omfatter dyrene de mente det var vanskeligst og farligst å jakte på, nemlig leoparden, elefanten, bøffelen, løven og neshornet.

Hva er The Small Five?
Dette er en betegnelse på leopardskilpadden, elefantspissmusen, bøffelveveren, maurløven og neshornbillen.

Hva er The Ugly Five?
Sørafrikansk kultur er i stor grad preget av humor, og selv om alle dyr er vakre og fascinerende på sitt vis, har uttrykket The Ugly Five oppstått som en felles betegnelse på hyenen, marabustorken, vortesvinet, gribben og gnuen.

Med disse 18 begrepene i kofferten håper vi at du føler deg klar til å bli med oss på et uforglemmelig safarieventyr i Sør-Afrika.

/NYATI Safari

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.