23 96 65 96
Søk
NYATI Safari-bloggen

The Small 5

The Small 5

November 30, 2018

Visste du at du – i tillegg til "The Big 5" – kan være så heldig at du får se "The Small 5" på safari i Kruger National Park

"The Big 5" er en fellesbetegnelse for de fem store afrikanske dyrene, løven, leoparden, elefanten, neshornet og bøffelen. Men hvorfor er ikke flodhesten eller sjiraffen inkludert, de er jo også store dyr? Grunnen er at betegnelsen "The Big 5" faktisk ikke handler om størrelse, men om hvor vanskelig det er å nedlegge dyrene og hvor farlige de er å jakte på.

"The Small 5" er den rake motsetning til de store dyrene du kan oppleve på en safari i Sør-Afrika. Begrepet ble funnet opp av lokale guider og naturelskere som ønsket at besøkende i nasjonalparkene også skulle fokusere på de mindre dyrene som er vanskeligere å oppdage. "The Small 5" er fellesbetegnelsen for neshornbille, elefantspissmus, bøffelvever, maurløve og leopardskilpadde. At det ble akkurat disse fem som fikk betegnelsen "The Small 5", skyldes ikke minst at dyrenes navn inkluderer navnet på dyrene i "The Big 5".

The Small 5

Litt om "The Small 5":

Neshornbillen er en av de største billeartene i verden og blir vanligvis opptil 6 centimeter lang. Den er aldeles harmløs og spiser kun planter. Hannens karakteristiske horn brukes i kamp, både om hunner og om territorier.

Elefantspissmusen er et pattedyr som kjennes igjen på sin karakteristiske lange snute, som kan minne litt om en elefantsnabel. Elefantspissmusen bruker snuten til å snuse seg fram til insekter – og livretten er maur! Elefantspissmusen blir opptil 58 centimeter lang – og halen utgjør omkring halvparten av lengden.

Bøffelveveren oppholder seg ofte i akasietrær, hvor både egg og unger er godt beskyttet mot rovdyr. Den trives spesielt godt i områder med mange bøfler – derav navnet. Den er en av de største veverne og svært vanlig i Sør-Afrika.

Maurløven er et lite insekt som lever av maur og andre små insekter. Den holder til i områder med mye sand. Her graver den seg ned og lever under jorden. Maurløven kan bli opptil 4 centimeter lang og minner litt om en øyenstikker. 

Leopardskilpadden har fått navnet sitt fordi den på skallet sitt har et vakkert flekkmønster som kan minne om leopardens flekker. Den er en av de vanligste landskilpaddene og blir opptil 70 centimeter lang. Den lever av planter og trives både i bushen og på savannen.  

Er du heldig, får du se noen av disse dyrene på en av utfluktene våre fra NYATI Safari Lodge, og mest sannsynlig er det at du får oppleve leopardskilpadden på nært hold. 

Vi håper du får stor glede av å oppleve dyrene – store som små.

/NYATI Safari

Kontakt oss
Kontakt Nyati
Ring oss på +47 23 96 65 96 eller skriv til:
Vennligst skriv inn alle nødvendige felt
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse
Send
Dette nettstedet bruker funksjoner som eldre versjoner av Internet Explorer ikke støtter. Du bør derfor endre eller oppgradere nettleseren din.